www.radiojazz.fm

Re: www.radiojazz.fm

Postprzez jazzman55 w Czw Gru 03, 2009 11:57 am

'podlacz swoj player' jest lepsze, dla mnie - 'wez radio ze soba' oznaczalo, ze bede mogl was sluchac w mp3 w srodkach komunikacji miejskiej, czy innym przenosnym odtwarzaczu muyzki, co nie jest prawda. No pomijam najnowsze cuda techniki tel.kom. i tam polaczenie z net ale to chyba jeszcze nie dziala u nas w Polsce tak jak powinno i nie jest na tyle tanie, aby moc sobie na to pozwolic

Hmm.. Ja z powodzeniem słucham radiojazz.fm na iPlusie nawet tam, gdzie jest tylko zasięg EDGE (a jest nawet w małych miejscowościach). Co prawda na laptopie, więc odpada problem z przemieszczaniem się względem nadajników GSM... Niemniej jednak uważam, że słuchanie radia przez telefon komórkowy jest wykonalne. Teoretycznie wszystkie telefony 3G powinny wspierać streaming, jednak tylko poprzez specjalny protokół RTSP (radiojazz.fm nadaje przez standardowy HTTP). Z ciekawości zrobiłem próbę: na moim SonyEricssonie K600i połączyłem się ze stacją radiową nadającą poprzez RTSP i udało się :) (a telefon do najnowszych nie należy...). Czyli da się! Należałoby tylko "postawić nadajnik" wysyłający stumień poprzez RTSP w jakiejś "ekonomicznej" jakości (np. 32kbps). A ceny "komórkowego" internetu spadają :)
jazzman55
Debiutator
Debiutator

Dołączenie: Śro Gru 02, 2009 10:26 am

Postprzez tobin w Czw Gru 03, 2009 3:26 pm

to cieszyc sie tylko, ja mam model czy dwa wyzsze od twojego SE K750i i jeszcze nie probowalem sluchac radia przez polaczenie z internetem, bo do sluchania radia sluzy mi zreszta bardzo dobrze mp4. Ale radia 'normalnego'. Z polaczeniem z internetem przez telefon nie korzystam i nie korzystalem.
Ktos gdzie kiedys (niedawno) mowil mi, ze w Stanach codziennoscia jest sluchanie internetowych stacji radiowych w samochodzie, autobusie, wszedzie. Z pewnoscia to kwestia czasu, kiedy u nas popularyzacja takowa nastapi. Kto spodziewal sie 5 lat temu, ze Jazz Radio tak dobrze bedzie radzilo sobie jako internetowe radio, a i sluchaczy miec bedzie.
tobin
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Dołączenie: Sob Lip 18, 2009 3:06 pm

Postprzez darek_radioJAZZ.fm w Pią Gru 04, 2009 7:43 pm

tobin napisał(a):'podlacz swoj player' jest lepsze, dla mnie

w takiej sytuacji pojawi się od razu pytanie "podłącz do czego?" albo "co to jest player?" - przechodziliśmy przez tą opcję i niestety nie została wybrana :) jakieś inne propozycje ? :)

tobin napisał(a):nie wiem czy znacie, obserwowaliscie jak to robi radio Ram z Wroclawia

radio Ram jest przede wszystkim radiem eterowym (89,8 FM we Wrocławiu), którego właścicielem jest Radio Wrocław, za którym stoją naprawdę duże pieniądze... :) jeśli posiadalibyśmy takie środki jak oni, wyświetlanie kawałków było by już dawno dostępne :) ...

już niebawem będzie taka opcja (na początek w trakcie pasm dziennych)

pozdrawiam
Darek
darek_radioJAZZ.fm
Debiutator
Debiutator

Dołączenie: Pon Mar 16, 2009 11:10 pm

Postprzez tobin w Sob Gru 05, 2009 10:44 pm

to moze: ' dodaj RadioJAZZ.fm do listy swojego odtwarzacza' skoro nie playera
poza tym

musimy postawic na podstawowe wyedukowanie kogos kto siega po radio internetowe. Moze krotki slownik wyrazen net-owych, z podstawowymi haslami dla kompletnego laika, ktory dopiero 'wchodzi w swiat internetu' i sluchania za jego pomoca radia wlasnie.

uwazam ze player to nie jest jakies obce slowo, odtwarzacz jak dla mnie brzmi powiedzmy jak dla odbiorcy Dwojki PR (bez urazy, sam tez to radio slucham). Z kolei dodaj, dolacz, zapisz w swoim playerze nie wymaga juz analizowania. Takie jest moje zdanie.
Albo ankieta, niech aktualnie aktywni sluchacze radia sami wybiora ich zdaniem najwlasciwsze okreslenia. Tylko nie wiem czy nasza stronka (jesli moge tak powiedziec ) umozliwia wprowadzenie ankiety na stronie.
tobin
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Postprzez Moorack w Śro Sty 06, 2010 1:03 pm

Są już nazwy utworów i wykonawcy :) Wielkie dzięki!!!

--
Paweł
Moorack
Debiutator
Debiutator

Dołączenie: Śro Sty 06, 2010 1:01 pm

Postprzez betasza w Czw Sty 07, 2010 11:38 am

Gdzie??? Ja też chcę to mieć! ale mój komp bywa złośliwy dla laika do potęgi n, i nie wyświetla aktualnie granych...
betasza
Debiutator
Debiutator

Dołączenie: Czw Lip 30, 2009 12:46 pm

Postprzez betasza w Czw Sty 07, 2010 11:46 am

OK :zawstydzony: postarałam się bardziej i znalazłam
betasza
Debiutator
Debiutator

Dołączenie: Czw Lip 30, 2009 12:46 pm

Postprzez jerzysz w Czw Sty 07, 2010 12:04 pm

Już niedługo także na naszej stronie, tak bez szukania :)
Awatar użytkownika
jerzysz
Debiutator
Debiutator

Dołączenie: Wto Lip 21, 2009 11:21 am

Postprzez kajtekp w Czw Sty 14, 2010 3:05 pm

Kto jeszcze nie widział, niech pędzi do kiosku, by w Dużym Formacie zobaczyć Olę N, Jurka Sz, Darka B. i Pawła B.
a także poczytać o tym, dlaczego i jak najlepiej kochać radiojazz.fm
kajtekp
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Dołączenie: Śro Wrz 23, 2009 5:18 pm

Postprzez DownBeat w Czw Sty 14, 2010 3:54 pm

Oooo! Super sprawa!
Jest szansa, że sporo ludzi dowie się o radiu.
Awatar użytkownika
DownBeat
Partycypator
Partycypator

Dołączenie: Wto Kwi 15, 2008 9:50 pm

Postprzez Rychu w Czw Sty 14, 2010 9:23 pm

Faktycznie, fajnny materiał. Teraz już wiem dlaczego lubię to radio. Okazuje się, że robią go ludzie tacy jak my:)
A swoją drogą, chwała Dużemu Formatowi, który ostatnio coś skręca w stronę alternatywy - niedawno materiał o Komunie Otwock, dziś o Radio Jazz.
Awatar użytkownika
Rychu
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Dołączenie: Śro Gru 23, 2009 11:45 pm
Miejscowość: Kobiór

Postprzez donkiszot w Śro Lut 17, 2010 10:13 pm

Odświeżę temat bo, człowiek siedzi, widzi, ocenia, nic to jednak nie znaczy bez konfrontacji z resztą świata. Podzielę się swoimi sugestiami na temat radiowej WWW (w kolejności niekoniecznie wartościującej).

1. Nie jestem przekonany co do faktu przekreślania logo. Pejoratywnie mi się kojarzy.

2. Różowy odcień napisu "radio" w logo też mi (pewnie rzecz gustu) nie do końca leży. Szczególnie, że całość strony jest w neutralnych szarościach i czerniach.

3. Myślę, że można by zadbać o wyraźniejsze rozróżnienie co jest linkiem, a co tylko wyróżnionym tekstem. Czasem klikam po stronie tu i tam, żeby sprawdzić, bo nie jest to jednoznaczne. Tym bardziej, że linkami są wyłącznie napisy, choć grafika sugeruje przyciski (prostokątne wypustki).
Giną przy tym niektóre ważne informację. Np. link >>"Ludzie z Jazzu"- reportaż DF << moim zdaniem jest ledwo zauważalny.

4. Jak pokazują tematy na forum, "podłącz swój palyer" nadal nie jest oczywiste. Może warto w tym samym polu, pod obecnym napisem dodać coś w stylu "(pobierz bezpośredni link do strumienia)". Myślę, że słowo "pobierz" jest kluczowe.

5. Czy galeria nadal nie działa? czy to tylko mój problem sprzętowy?

6. Pewnie to kwestia czasu (a raczej jego chronicznego braku), ale bardzo bym chciał móc więcej przeczytać na stronie. Szczególnie o redakcji, o autorach audycji, o samych audycjach, o zmianach, o wpadkach które miały miejsce (wyjaśnienie po fakcie, że coś się skopało) itd. Okrasić to wszystko zdjęciami autorów, studia(?) i będzie pięknie.

Od razu się wytłumaczę, bo mogę zostać źle zrozumiany. Nie narzekam i nie wytykam :)
/Storna jest przejrzysta i estetyczna, a przy tym z klimatem. Ta zieleń od góry -- boska!/
Jest bardzo dobrze tak jak jest. Mówię co myślę, może będzie jeszcze lepiej cool

PS
Na który adres pisać w sprawie sprostowań? Np. obecnie w "koncertach" jest "ET Tumason, Kraków", a klub ten w Poznaniu się mieści (albo o czymś nie wiem).
Awatar użytkownika
donkiszot
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Dołączenie: Wto Lut 09, 2010 5:02 pm
Miejscowość: Kraków

Postprzez jerzysz w Pią Lut 19, 2010 1:39 pm

Poruszyłeś ciekawe tematy: wierz mi, każdy z nich był szeroko dyskutowany w naszym gronie ;) ale najtrudniejszym z nich jest: jak jednoznacznie i krótko określić "podłącz swój player"? Zgadzam się: nie jest to dobre sformułowanie. Konia z rzędem (nie dosłownie) dla kogoś kto wymyśli coś lepszego. "pobierz bezpośredni link do strumienia" odpada: nie będzie zrozumiałe dla osób nie będących z technologią za pan brat i jest za długie :)
Czekam zatem na Wasze pomysły.
P.S. Galeria nie działa z braku czasu, pozostałe kwestie przegadamy raz jeszcze.
Awatar użytkownika
jerzysz
Debiutator
Debiutator

Dołączenie: Wto Lip 21, 2009 11:21 am

Postprzez donkiszot w Pią Lut 19, 2010 3:44 pm

Myślałem raczej o dookreśleniu tego krótkiego hasła.

Podłącz swój player
(pobierz bezpośredni link do strumienia)

Ale domyślam się, że zagęszczenie spore, a czytelność mniejsza.

Problem jest o tyle, że "jednoznacznie" wyklucza się z "krótko" i "nie technicznie" :)

Ale od początku. Player -- moim zdaniem -- odpada. Czy chodzi o program? czy o przenośny odtwarzacz? Nie wiadomo, a powszechność słowa również wątpliwa (oczywiście można się domyślić, ale...). No i gdzie, do czego mam ten player podłączyć. Jeśli już, to mogę radio podłączyć w używanym przeze mnie odtwarzaczu plików audio ( :) ileż słów trzeba użyć dla jednoznaczności).
Techniczne sformułowania mają tę zaletę, że są w miarę jednoznaczne. Niestety mniej zrozumiałe. Tylko czy osoba mało wtajemniczona będzie szukała innych metod słuchania?

Może zamiast obecnego linku zamieścić "Sposoby słuchania radia" ("Jak nas słuchać", "Jeśli wolisz słuchać inaczej" lub coś w ten deseń) i tam opisać wszystkie możliwości ze szczegółami i z linkami oczywiście? Była kiedyś instrukcja słuchania (niepotrzebnie w pdf) -- rozwinąłbym ten pomysł (także o techniczne zagadnienia słuchania przez domowy zestaw audio, o słuchanie przez wifi itd)

Obecnie gdy laik wejdzie w "podłącz swój payer" też niewiele z tego zrozumie.
"Jeśli wolisz słuchać RadiaJAZZ.FM w swoim ulubionym odtwarzaczu, wystarczy kliknąć jedną z ikonek radiowych – 128 kbps lub 64 kbps."
Nasuwają się pytania: czy w każdym odtwarzaczu? A jak kliknę to otworzyć czy zapisać plik? No i co to jest kbps, które mam wybrać? Dlaczego nad ikonami jest napisane włącz a wyskakuje okno pobierania? Itd. Oczywiście mowa o tych z techniką na bakier. Ani to techniczne (przynajmniej można poszukać co to znaczy), ani przystępne dla "każdego". Czyli wracamy do instrukcji.

Ale jeśli miałbym wziąć udział w konkursie "krótko i jednoznacznie", to moje propozycje:

1. Słuchaj w Winamp (przez Winamp?) -- użytkownicy innych programów i tak zrozumieją. W linku można dać wyjaśnienie o innych programach.
2. Pobierz plik *.m3u -- technicznie, ale krótko i jednoznacznie

oddzielam, bo dalsze propozycje mniej mi leżą, ale podaję dla dobra burzy mózgów
3. Pobierz plik radia
4. Słuchaj w swoim programie muzycznym -- długawo...
5. Radio w Twoim odtwarzaczu
6. ...CDN(?)

Reasumując. Jeśli zależałoby to ode mnie, postawiłbym na opcję "Pobierz plik *.m3u" + drugi link (może w innym miejscu strony jeśli tu za ciasno/aby utrzymać logikę zakładek) ze szczegółową instrukcją obsługi zagadnienia jakim jest radio internetowe (jak i gdzie można słuchać. technikalia, programy, sprzęty wifi, GPRS, słowiczek pojęć itd.)

Co do strony, to jeszcze dwie sugestię:
1. Kontakty w jednym miejscu. Część jest w "kontakt", część w opisach audycji, a jeszcze innych nie ma wcale.
2. Link do strony głównej jest tylko jako graficzne logo? Ja się gubię i zaczynam klikać we wszystko (oczywiście z irytacją :)). Wiem, że robi się dużo klawiszy w tym radyjku, ale może warto "kluby" dać jako część "partnerzy", a "galerie" w "o nas". "Fundacja" zresztą też mogłaby być w "o nas". Ewentualnie zmienić na "o nas i o fundacji".

Trochę chaotycznie, ale mam nadzieję, że choć ciut pomocne.
Awatar użytkownika
donkiszot
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Postprzez 66912TT w Pon Lut 22, 2010 9:49 am

Wielkie dzięki za radioJazz.fm! To jest Jazz przez duże dżż. :) Pozdrawiam. Hej!
Awatar użytkownika
66912TT
Debiutator
Debiutator

Dołączenie: Pon Lut 22, 2010 8:35 am
Miejscowość: Bukowina Tatrzańska

Postprzez tobin w Wto Lut 23, 2010 11:08 pm

donkiszot napisał(a):
6. Pewnie to kwestia czasu (a raczej jego chronicznego braku), ale bardzo bym chciał móc więcej przeczytać na stronie. Szczególnie o redakcji, o autorach audycji, o samych audycjach, o zmianach, o wpadkach które miały miejsce (wyjaśnienie po fakcie, że coś się skopało) itd. Okrasić to wszystko zdjęciami autorów, studia(?) i będzie pięknie.

tak, warto stworzyc osobna zakladke, lub uzupelnienic juz istniejaca podstrone Ludzie Radia z imionami i nazwiskami wszystkich autorow audycji. Moznaby przyblizyc ich sylwetki, krotkie bio ze zdjeciem lub bez. Szczegolnie nowe audycje i nowe glosy, wczesniej nieznane z anteny Jazz Radia, warto by je przyblizyc sluchaczom.
tobin
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Postprzez Rychu w Czw Mar 04, 2010 9:09 am

O, już są. Wykonawcy i tytuły odtwarzanych utworów na stronie Radia.
Awatar użytkownika
Rychu
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Dołączenie: Śro Gru 23, 2009 11:45 pm
Miejscowość: Kobiór

Postprzez tobin w Wto Mar 09, 2010 10:02 am

donkiszot napisał(a):3. Myślę, że można by zadbać o wyraźniejsze rozróżnienie co jest linkiem, a co tylko wyróżnionym tekstem. Czasem klikam po stronie tu i tam, żeby sprawdzić, bo nie jest to jednoznaczne. Tym bardziej, że linkami są wyłącznie napisy, choć grafika sugeruje przyciski (prostokątne wypustki).
Giną przy tym niektóre ważne informację. Np. link >>"Ludzie z Jazzu"- reportaż DF << moim zdaniem jest ledwo zauważalny.

zgadzam się

donkiszot napisał(a): 4. Jak pokazują tematy na forum, "podłącz swój palyer" nadal nie jest oczywiste. Może warto w tym samym polu, pod obecnym napisem dodać coś w stylu "(pobierz bezpośredni link do strumienia)". Myślę, że słowo "pobierz" jest kluczowe.

teraz jest: jak słuchać radio. Chyba najbardziej uniwersalne. Nie nazbyt skomplikowane, a czytelne.

donkiszot napisał(a): 6. Pewnie to kwestia czasu (a raczej jego chronicznego braku), ale bardzo bym chciał móc więcej przeczytać na stronie. Szczególnie o redakcji, o autorach audycji, o samych audycjach, o zmianach, o wpadkach które miały miejsce (wyjaśnienie po fakcie, że coś się skopało) itd. Okrasić to wszystko zdjęciami autorów, studia(?) i będzie pięknie.

zgadzam się

Poza tymi powyżej spostrzeżeniami skonfrontowanymi z donkiszotem.

Najważniejsze elementy strony www radia - takie jest moje zdanie, mogę się mylić - jest aby wyraźna była informacja o ramówce i audycjach autorskich. Dlatego:
1. wyróżniłbym Ramówka jako ramówka na osobnej podstronie. W niej opisałbym każde z pasm, po krótce, ale co np. nowy słuchacz może w nim usłyszeć. Z informacją o kontakcie do prezenterów pasm dziennych (ew. inf o prezenterach każdego z nich, ale to w dalszej kolejności).
2. wyróżniłbym Audycje autorskie jako osobna podstrona (najlepiej powiązana z ramówką - poprzednia wersja strony miała chyba coś podobnego). Krótki wstępniak co to są, jaka historia kryje się pod pojęciem audycje autorskie RadioJAZZ.FM, nawiązania do Jazz Radia i tamtej historii. Każda z audycji byłaby omówiona, przynajmniej kilka miało, już takie opisy - mogą one być od razu, lub tylko lead i po kliknięciu z rozwinięciem, jestem przekonany, że każdy z autorów, a przynajmniej zdecydowana większość pasjonatów tego co robi, czyli swoich audycji, z chęcią krótki tekst przygotuje. I do tego opisu informacja o kontakcie do autora każdej z nich (ew. inf o prezenterach każdego z nich, ale to w dalszej kolejności).
3. Ludzie Radia, są tam wymienieni tylko 2-3ciej autorzy audycji, a jest ich koło 20. Można osobno rozróżnić autorzy audycji, a osobno newsroom, strona internetowa, właściciele - założyciele etc.
Do O nas podpiąłbym Przyjaciele. O nas - Ludzie Radia - Przyjaciele - Historia
4. Teraz na antenie. Bardzo fajnie, że pokazywane jest, co aktualnie jest grane. Jednak wróciłbym do pomysłu pokazywania jaki program, czy pasmo jest aktualnie wraz z info kto je danego dnia prowadzi - są często zastępstwa, zamiany itp. Mnie to na przykład ciekawi:) I połączyłbym to w całość. Na przykład tak:
Teraz na antenie: "W samo południe" - Magda Supeł
XwykonawcaX.xtytuł kompozycjix

Będzie mi miło, jeśli to co napisałem rozważycie, a najlepiej jakbyście wy słuchacze zaktywizowali się i wyrażali swoje zdanie właśnie na forum. Nie ma nic lepszego jak podsuwanie pomysłów. Zgodnie z hasłem: "Gramy dla Was i Dzięki Wam" tak i ze stroną www radia myślę, że redakcje jest otwarta na spostrzeżenia, pomysły. A każdy z nas ma swoje ulubione strony. Warto by i ta była najczęściej wśród nich odwiedzaną.
tobin
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Postprzez obserwator w Wto Mar 09, 2010 1:11 pm

Witam. Myślałem dłuższą chwilę, jak zacząć ten post, by nie zabrzmiał niegrzecznie, bo nie to jest moim zamiarem, ale nie przychodzi mi do głowy nic innego jak:

Bardzo głupie zmiany na stronie!

Po pierwsze - za brak profesjonalizmu uważam fakt, że przez ponad tydzień nie istniała możliwość słuchania radia we własnym playerze, spowodowany wyłącznie tym, że ktoś (nie rozumiem, w jakim celu) usunął playlisty .m3u z serwera. Nie mając nigdzie zapisanych bezpośrednich linków do słuchania - nie słuchałem, bo z playerów w formie okienka przeglądarki korzystać nie lubię i nie planuję.

Po drugie - niby linki znów działają, ale... Bardzo niefajnie, że mają rozszerzenie .mp3. I tutaj zagadka dla osób odpowiedzialnych za technikę: jak zachowa się większość przeglądarek po kliknięciu takiego linku? Otóż nie odróżnią one, czy mają do czynienia ze strumieniem czy z plikiem - i zamiast uruchomić stream w playerze - zaczną pobieranie jak przy zwykłym pliku, które w tym przypadku będzie trwać w nieskończoność. Ja oczywiście wiem, jak to obejść, ale na pewno będą też użytkownicy, których takie zachowanie przeglądarki zdezorientuje i wprawi w zakłopotanie. Rozwiązanie: dodajemy .m3u na końcu linku i po kliknięciu na coś takiego serwer IceCast generuje użytkownikowi automatycznie plik playlisty, który już normalnie uruchamia stream w odtwarzaczu.

Po trzecie - całkowicie bez sensu było usunięcie playlist z serwera www (spod starych adresów). Adresy strumieni często są linkowane na różnych stronach i forach. Nie wątpię, że macie wielu oddanych słuchaczy, którzy w momencie, gdy radio im nie zadziała, wejdą na stronę www w poszukiwaniu właściwego linku. Na pewno jednak są też tacy, którzy dopiero będą mieli ochotę włączyć radio, gdy znajdą odnośnik gdzieś w sieci. Jeśli nie zadziała - zrezygnują i klikną następny. No chyba, że na takich (potencjalnych) sluchaczach Wam nie zależy.

A czwarta sprawa to taka sugestia: było już "Zabierz radio ze sobą", "Podłącz swój player". A nie można tak najprościej i chyba najtrafniej: "Słuchaj radia w ulubionym odtwarzaczu"? :)

Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez obserwator, Wto Mar 09, 2010 1:19 pm, edytowano w sumie 1 raz
obserwator
Debiutator
Debiutator

Dołączenie: Wto Mar 09, 2010 12:47 pm

Postprzez donkiszot w Wto Mar 09, 2010 1:17 pm

obserwator napisał(a):[...]A czwarta sprawa to taka sugestia: było już "Zabierz radio ze sobą", "Podłącz swój player". A nie można tak najprościej i chyba najtrafniej: "Słuchaj radia w ulubionym odtwarzaczu"? :)

Można. Jeśli czytałeś cały wątek, to wiesz, że dyskusja na ten temat trwa od początku i nadal nie mamy rozwiązania jednoznacznego, zrozumiałego dla wszystkich i w miarę krótkiego (wyrazowo).

Co do reszty wypowiedzi — technika :/ Moim zdaniem znów dochodzimy do ściany z napisem: "potrzebna jest obszerna instrukcja obsługi radia przez Internet". Tylko kto ją napisze?

Edycja:
Sprawdziłem teraz te pliki *.mp3. Rzeczywiście porażka, obawiam się, że nawet ci bardziej obyci z komputerami mogą mieć problem z załadowaniem tego do odtwarzacza.

U mnie odpala się Quick Time. Jeśli wybiorę "zapisz element docelowy" — pobieranie trwa na żywo i w nieskończoność, czyli nici z słuchania. Czyli zostaje "kopiuj adres odnośnika", który potem wklejamy jako URL do Winampa czy innego odtwarzacza i zapisuję playlistę (nasz stary plik *.m3u)
Awatar użytkownika
donkiszot
Lekki Bywator
Lekki Bywator

PoprzedniaNastępna

Powróć do Forum RadioJAZZ.FM

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości