Audycje autorskie radioJAZZ.FM

Audycje autorskie radioJAZZ.FM

Postprzez tobin w Wto Lut 23, 2010 12:59 pm

Które audycje lubicie Najbardziej, której mniej, a których/jakich Wam brakuje?
Czy wolicie audycje wcześniej emitowane w eterowym Jazz Radio, a dziś kontynuowane w radioJAZZ.FM, czy staliście się fanami nowych programów w internetowej odsłony Jazz Radia?
Jako, że wyszedłem z tym tematem, krótko o moich faworytach.

Ogromnie cieszy mnie powrót audycji Future Shock Jarka Grzesicy, feelHARMONY, Funk Fusion, sety Druha Sławka oraz Input-Output-Putput i Jaazz Room (dziś: Not not jazz).
Z nowych propozycji radia kciuki trzymam za: Szumy.zlepy.ciągi, Libiga Lataza.

Brakuje mi powrotu audycji: Syntetyczne Nastroje, Niokolokobaaa, Praia Latina, Aksamitne Podziemie i Ladies First. Od pierwszego programu w radioJAZZ.FM stałem się fanem programu Sorbeego, którego nie znałem wcześniej w Jazz Radio (był on na 106,8 fm kilka lat temu).

A jaka jest Wasza opinia? Zachęcam do wypowiedzi.
tobin
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Dołączenie: Sob Lip 18, 2009 3:06 pm

Re: Audycje autorskie radioJAZZ.FM

Postprzez sandinio w Śro Lut 24, 2010 6:52 pm

Witam,

Przede wszystkim jako debiutant na wstępie gratuluję twórcą Radio Jazz, siły woli odwagi - dzięki za to że istniejecie :BRAWA:
Moimi ulubionymi audycjami w Radiu Jazz są Jazzowy Rubicon, Jazz Kameralny, Fusion.pl – elektryczna strona jazzu" oraz Libaga Lataza.- prezentują one taki Jazz jaki ja lubię najbardziej.
Z pośród audycji z Jazz Radio to brakuje mi przede wszystkim audycji "Wschodnie Traidy"

Pozdrawiam

Sandinio
sandinio
Debiutator
Debiutator

Dołączenie: Śro Lut 24, 2010 6:40 pm

Postprzez tobin w Śro Lut 24, 2010 10:24 pm

Wschodnie Triady od dluzszego czasu nadaje warszawskie radio Kampus
http://radiokampus.waw.pl/ramowka/sroda.html
tobin
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Postprzez sandinio w Czw Lut 25, 2010 5:44 pm

Witam,

serdeczne dzięki za info

Pozdrawiam

Sandinio
sandinio
Debiutator
Debiutator

Dołączenie: Śro Lut 24, 2010 6:40 pm

Postprzez donkiszot w Wto Mar 09, 2010 3:53 pm

Długo się zastanawiałem co tu napisać, ale może napiszę tak:

Zanim zacznę wymieniać i chwalić chciałbym docenić pewien fakt. Niezależnie od tego co lubię, a czego wolę mniej słuchać cenie to radio przede wszystkim za to, że mogę poszerzać horyzonty. Obecnie liczba audycji autorski jest przyjemnie spora, a każda audycja ma coś szczególnego. Nawet jeśli są audycję, których słucham z mocno przykręconą gałką głośności, to i tak się cieszę, że one są.

A teraz wymienię te audycję, których staram się za wszelką cenę nie przegapić (w kolejności w jakiej są w ramówce):
"Jazz Kameralny" – Piotr Wickowski
"Feelin' The Blues" – Sławek Turkowski i Antoni Kurek
"Klimat Umiarkowany Ciepły" – Kajetan Prochyra
"Fusion.pl – elektryczna strona jazzu" Robert Jagodziński i Jerzy Szczerbakow (co tam muzyka ;), prowadzenie "kumpelskie" po prostu nie pozwala mi przejść obojętnie)
"FeelHARMONY" – Agnieszka Zdziech
"Rzazz.MF" – Michał Fogg
"Input-Output-Putput" – Dj Guiddo
Sety DJ Druha Sławka

Gdybym musiał wybrać tylko dwie (na bezludną wyspę) byłyby to: "Klimat Umiarkowany Ciepły" oraz "FeelHARMONY". Obym nigdy nie musiał wybierać.

Bardzo się cieszę z audycji z duża dawką informacji (jak "Rzeczpospolita Jazzowa" czy "12 taktów"), bo młody i głupi jeszcze jestem, a wiedzieć warto.

Na koniec mój mały apel — jeśli koś z władnych będzie to czytał. Bodaj Andrzej Fabijański mówił kiedyś, że w Jazz Radio nigdy się nie przerywało utworów kosztem utrzymania się w ramówce, a teraz w radioJazz.fm są wytyczne coby się jednak tego czasu trzymać. Jeśli to prawda, to mój apel brzmi: nie :). Myślę, że w takim radio o wiele ważniejsza jest muzyka niż czas, że spokojnie możemy się posługiwać czasem w stylu: "około godziny ... rozpocznie się".
Awatar użytkownika
donkiszot
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Dołączenie: Wto Lut 09, 2010 5:02 pm
Miejscowość: Kraków

Postprzez darek_radioJAZZ.fm w Śro Mar 10, 2010 10:41 am

donkiszot napisał(a):Na koniec mój mały apel — jeśli koś z władnych będzie to czytał. Bodaj Andrzej Fabijański mówił kiedyś, że w Jazz Radio nigdy się nie przerywało utworów kosztem utrzymania się w ramówce, a teraz w radioJazz.fm są wytyczne coby się jednak tego czasu trzymać. Jeśli to prawda, to mój apel brzmi: nie :). Myślę, że w takim radio o wiele ważniejsza jest muzyka niż czas, że spokojnie możemy się posługiwać czasem w stylu: "około godziny ... rozpocznie się".

Jak najbardziej zrozumiały apel ale... :)

Jak pokazało nam doświadczenie, są dwie grupy słuchaczy odnoszących się do tej kwestii. Pierwsza, "apelująca" o nie przerywanie utowrów oraz druga, súchająca przede wszystkim w weekend. Ta grupa chciałaby żeby audycje rozpoczynały się o pełnych godzinach, zgodnie z ramówką - w takim przypadku musimy zcinać utwory.

Tak źle i tak nie dobrze, ale zapewniam, że większość autorów stara się ustawiać swoją muzykę tak żeby zmieścić się w ramach czasowych bez zcinania kompozycji :)
darek_radioJAZZ.fm
Debiutator
Debiutator

Dołączenie: Pon Mar 16, 2009 11:10 pm

Postprzez donkiszot w Śro Mar 10, 2010 11:32 am

Spodziewałem się, że weekendowe powtórki grają tu rolę. Tak źle, tak niedobrze :/

Dzięki Darku za wyjaśnienia (również te w pozostałych tematach).
Awatar użytkownika
donkiszot
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Postprzez tobin w Pią Mar 12, 2010 11:06 am

kiszocie, to pewnie ucieszy Cię, że autor KLIMAT UMIARKOWANY CIEPŁY coraz częściej dyżuruje w pasmach dziennych jako prezenter pasma. Na przykład dziś tak będzie, i we wtorek był Pan Kajtek premierowo.
tobin
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Postprzez Rychu w Pią Mar 12, 2010 11:47 am

Co do audycji autorskich, to słucham dosyć wyrywkowo. Natomiast dosyć regularnie słucham pasm dziennych JazzDobry, W samo południe, czasem też Popołudniowego swingu. I tu też pojawiają się autorskie audycje, np. subiektywna kartka z kalendarza Rocha Sicińskiego, którą bardzo sobie cenię i za treść, i za formę przekazu.
Awatar użytkownika
Rychu
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Dołączenie: Śro Gru 23, 2009 11:45 pm
Miejscowość: Kobiór

Postprzez donkiszot w Pią Mar 12, 2010 2:30 pm

tobin napisał(a):kiszocie, to pewnie ucieszy Cię, że autor KLIMAT UMIARKOWANY CIEPŁY coraz częściej dyżuruje w pasmach dziennych jako prezenter pasma. Na przykład dziś tak będzie, i we wtorek był Pan Kajtek premierowo.

O tak, cieszę się na te okoliczności, jednak nie do końca bez goryczy. Z reguły obecność Pana Kajetana oznacza, że znów nie ma Pani Magdy. Zawsze coś za coś :/ :)

Przed paroma minutami na antenie były pozdrowienia dla forumowiczów. :) Ponoć nawet Stasiek tu zagląda (tylko czemu nie ma konta? :D).
Awatar użytkownika
donkiszot
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Postprzez kajtekp w Pią Mar 12, 2010 2:45 pm

Staś akurat śpi, ale jak się obudzi i to dokładnie rozważy założenie profilu :-)
kajtekp
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Dołączenie: Śro Wrz 23, 2009 5:18 pm

Postprzez donkiszot w Pią Mar 12, 2010 2:49 pm

I bardzo dobrze. Mam też nadzieję, że (jeśli decyzja będzie pozytywna) wypowie się w tym temacie. Chciałbym poznać jego zadanie (w końcu profesjonalista ;) ) na temat: przy których audycjach najlepiej się śpi LOL

Słyszę, że tato Stasia już nieco odpowiedział... :)
Awatar użytkownika
donkiszot
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Postprzez tobin w Pią Mar 12, 2010 4:57 pm

donkiszot napisał(a):O tak, cieszę się na te okoliczności, jednak nie do końca bez goryczy. Z reguły obecność Pana Kajetana oznacza, że znów nie ma Pani Magdy. Zawsze coś za coś :/ :)

Przed paroma minutami na antenie były pozdrowienia dla forumowiczów. :) Ponoć nawet Stasiek tu zagląda (tylko czemu nie ma konta? :D).

chyba nie do końca rozumiem. Staś, czyli...?

donkiszot napisał(a): O tak, cieszę się na te okoliczności, jednak nie do końca bez goryczy. Z reguły obecność Pana Kajetana oznacza, że znów nie ma Pani Magdy. Zawsze coś za coś :/ :)

Pani Magda koncertuje ostatnio dużo, i tylko gratulować, a co do zastępstw jej osoby to najczęściej byli to na zmianę Darek Błahuta lub Jerzy Szczerbakow (zamiennie a to w "Jazz Dobry o Poranku", a to W samo południe"). Teraz dołączył Pan Kajetan. Zupełnie nowa osoba w Jazzie.
tobin
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Postprzez donkiszot w Pią Mar 12, 2010 5:01 pm

tobin napisał(a):chyba nie do końca rozumiem. Staś, czyli...?

Czyli półroczny(?) syn Pana Kajetana :) Oj, nie słucha się uważnie audycji, nie słucha ;)

Pani Magda koncertuje ostatnio dużo, i tylko gratulować, a co do zastępstw jej osoby to najczęściej byli to na zmianę Darek Błahuta lub Jerzy Szczerbakow (zamiennie a to w "Jazz Dobry o Poranku", a to W samo południe"). Teraz dołączył Pan Kajetan. Zupełnie nowa osoba w Jazzie.

Oczywiście, że gratulować. Tak, jak pisałem wyżej, zawsze coś za coś.
A zastępstw nie trzeba mi przytaczać, u mnie radiojazz.fm leci non stop. Jestem uzależniony :D
Awatar użytkownika
donkiszot
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Postprzez tobin w Sob Mar 13, 2010 12:15 am

donkiszot napisał(a):Czyli półroczny(?) syn Pana Kajetana :) Oj, nie słucha się uważnie audycji, nie słucha ;)

no nie będę ukrywał, że Pan Kajetan jest konkurencją dla pewnego programu publicystycznego pewnego znanego dziennikarza :) ale słuchałem kilka programów i mocno kibicuję pomysłowi na audycje. a i sięgam po jego weekendowe powtórki. Nie pamiętam konkretnie opisu idei jaka mu przyświeca, ale pamiętam że tyczyło się długich, umiarkowanie ciepłych, rzadko jeśli nie prawie wcale obecnych kompozycji.

donkiszot napisał(a):A zastępstw nie trzeba mi przytaczać, u mnie radiojazz.fm leci non stop. Jestem uzależniony :D
[/quote]

rety, ja tak miałem na początku istnienia radia, ale jako że każde uzależnienie jest złe udało mi się z nim wygrać -przynajmniej z tym- i poszerzać horyzonty choćby o brzmienia nie-jazzowe w innych stacjach, których na razie może nie będę tu wymieniał, poza tym nie wiem, czy by to czytających forum interesowało. gdyby tak, nie omieszkam.
tobin
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Postprzez donkiszot w Wto Mar 16, 2010 10:09 am

tobin napisał(a):[...]rety, ja tak miałem na początku istnienia radia, ale jako że każde uzależnienie jest złe udało mi się z nim wygrać -przynajmniej z tym- i poszerzać horyzonty choćby o brzmienia nie-jazzowe[...]

Nie zamierzam się leczyć :) Korzystam póki mogę słuchać 24/h — obawiam się, że nie zawsze będę miał tyle czasu w okolicach głośników :/

Co do horyzontów, na razie nie czuję się ograniczony, ale nigdy nic nie wiadomo :)
Awatar użytkownika
donkiszot
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Postprzez tobin w Śro Mar 24, 2010 6:21 pm

donkiszot napisał(a):Czyli półroczny(?) syn Pana Kajetana :) Oj, nie słucha się uważnie audycji, nie słucha ;)

dziś wyraźnie dało się usłyszeć Dj Stasia;) w paśmie W samo południe, gdzie dziś gościł Kajetan.
tobin
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Postprzez tobin w Śro Mar 24, 2010 6:28 pm

tobin napisał(a):Ogromnie cieszy mnie powrót audycji Future Shock Jarka Grzesicy, feelHARMONY, Funk Fusion, sety Druha Sławka oraz Input-Output-Putput i Jaazz Room (dziś: Not not jazz).
Z nowych propozycji radia kciuki trzymam za: Szumy.zlepy.ciągi, Libiga Lataza.

Brakuje mi powrotu audycji: Syntetyczne Nastroje, Niokolokobaaa, Praia Latina, Aksamitne Podziemie i Ladies First. Od pierwszego programu w radioJAZZ.FM stałem się fanem programu Sorbeego, którego nie znałem wcześniej w Jazz Radio (był on na 106,8 fm kilka lat temu).

dopisuję Rozmowy Lekko Jazzujące Rafała Gregorowicza i Agny Kowalczyk. Baaardzo wyjątkowy program, z inspirującymi także znanymi goścmi wśród których m.in. byli: Katarzzna Figura, Justyna Steczkowska, Ewa Bem, Ewa Błaszczyk, Anna Maria Jopek, Kasia Nosowska, Kamila Drecka, Krzysztof Kolberger, Krzysztof Majchrzak, Jerzy Owsiak, prof. Jerzy Bralczyk, dr seks. Andrzej Depko, Artur Andrus i całe stado innych ważnych dla polskiej kultury vel nauki osób. Nietuzinkowi goście ze swoją muzyką, w swobodny sposób mogli rozmawiać, bez limitów czasowych na wejścia reklam czy obowiązkowych punktów ramówki radia.
tobin
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Postprzez Rychu w Pią Mar 26, 2010 2:16 pm

tobin napisał(a):
tobin napisał(a):dopisuję Rozmowy Lekko Jazzujące Rafała Gregorowicza i Agny Kowalczyk. Baaardzo wyjątkowy program, z inspirującymi także znanymi goścmi wśród których m.in. byli: Katarzzna Figura, Justyna Steczkowska, Ewa Bem, Ewa Błaszczyk, Anna Maria Jopek, Kasia Nosowska, Kamila Drecka, Krzysztof Kolberger, Krzysztof Majchrzak, Jerzy Owsiak, prof. Jerzy Bralczyk, dr seks. Andrzej Depko, Artur Andrus i całe stado innych ważnych dla polskiej kultury vel nauki osób. Nietuzinkowi goście ze swoją muzyką, w swobodny sposób mogli rozmawiać, bez limitów czasowych na wejścia reklam czy obowiązkowych punktów ramówki radia.

otwieram listę popierających:) Ciekawych rozmów, dalekich od natarczywości wszechobecnych informacji i komentarzy, nigdy za wiele.
Awatar użytkownika
Rychu
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Dołączenie: Śro Gru 23, 2009 11:45 pm
Miejscowość: Kobiór

Postprzez tobin w Czw Kwi 01, 2010 10:50 am

a wczor po 1 utworze w audycji Libaga Lataza urwał się sygnał i nie wrócił (wyczekiwałem jeszcze z 20min od problemu) ;((
tobin
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Następna

Powróć do Forum RadioJAZZ.FM

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości