Niech ożyje forum!

Re: Niech ożyje forum!

Postprzez Rychu w Pon Cze 14, 2010 9:38 pm

kajtekp napisał(a):Do czego wiec taki dziennikarz ma dzis sluzyc?
Co powinien robic?
Czy powinienem np pojsc pozebrac o kolumne w JazzForum?

Ciekawe pytanie. Cokolwiek robisz możesz sobie stawiać takie pytanie. W przypadku dziennikarza muzycznego jedna z wielu odpowiedzi może brzmieć - interesująco:) łączyć słowo z muzyką, czyli uprawiać swoistą sztukę.
Co do ostatniej kwestii, to dzisiaj już chyba nie trzeba żebrać o miejsce, możliwości docierania do odbiorców chyba jest sporo, a wcale nie jest oczywiste, że medium powszechniej odbierane pozwala na docieranie do tych, do których się chce.
Awatar użytkownika
Rychu
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Dołączenie: Śro Gru 23, 2009 11:45 pm
Miejscowość: Kobiór

Postprzez kajtekp w Pon Cze 14, 2010 9:41 pm

albo co Was wkurza. Mnie np, wkurza rubryczka jazz w moim bardzo ulubionym dużym formacie gazety wyborczej. Zawsze znajda tam jakas anty-jazzowa smooth nude... potem w gablocie top sprzedaz jazz w mega-sklepach muzycznych wiszą miłe ładne kolekcje, składanki. Z całym szacunkiem dla muzyki świata Marcina K.
Właśnie. Jest Marcin Kydryński, Piotr Iwicki, Jan Ptaszyn Wróblewski. Kogo czytacie/sluchacie?
kajtekp
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Dołączenie: Śro Wrz 23, 2009 5:18 pm

Postprzez tomuz w Pon Cze 14, 2010 9:42 pm

Dzięki serdeczne za Radkę Toneff. Nie znałem jej jeszcze. Na Mari Boine nie byłem. Jej szczerze mówiąc też nie słyszałem do tej pory. Pewnie dlatego, że siedzę bardziej w mainstream'ie... mam nadzieję, że na skoki w bok będzie jeszcze czas.

To nie ja miałem Beyond the sound barier. Też miałem album z Blue note za jakieś smieszne grosze. Oczywiście jest juz na nim podpis Wayne'a (jest też fota i kilka zdań w pamięci).

Do czego wiec taki dziennikarz ma dzis sluzyc?

Do czego? Do ukazywania nowych terenów, tak jak Pan to robi. Dla mnie np. dzisiejsza muzyka w audycji, to jakiś kosmos... nie chcę powiedzieć, że obca. Jestem otwarty nieprzeciętnie szeroko, tylko potrzebuję kogoś, kto poprowadzi. Myślę, że nie jestem jedyny. Chociaż do TEGO Panie Kajtku (tak można zdrabniać? pozwoliłem sobie ze wględu np. na adres email).
Jazz Forum powinno samo się zainteresowac...
tomuz
Ciężki Bywator
Ciężki Bywator

Dołączenie: Pią Cze 20, 2008 7:23 pm

Postprzez Rychu w Pon Cze 14, 2010 9:44 pm

Hmmm, zastanawiam się czy musimy robić taki sąd? Co do moich preferencji, zaraz po Klimacie przełączam się na Ptaszyna, ale poza tym to raczej w rockowych dziennikarza się orientuję.
Awatar użytkownika
Rychu
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Postprzez donkiszot w Pon Cze 14, 2010 9:48 pm

Nie mam pojęcia jak to jest u innych, ale mogę się wypowiedzieć za siebie. Osobiście potrzebuję kogoś, komu mógłbym, komu chciałbym zaufać. Mówiłem już, że się na muzyce nie znam i wiele wody w Wiśle upłynie zanim się choć trochę się poznam, zapamiętam co kto podaje itd. Ani nie mam na to czasu, ani nie wiedziałbym od której strony zacząć naukę. Dlatego przychodzę do miejsca, w którym spotykam mądrzejszych, bardziej doświadczonych, a przy tym przyjaźnie nastawionych ludzi i idę ślepo za nimi. O dziwo ( ;)) podoba mi się ta podróż... mimo, czasem, wertepów... a przecież w każdej chwili mogę (mógłbym) pójść inną drogą...

Nikt nie jest wstanie znać się na wszystkim, nikt nie jest wstanie spróbować wszystkiego -- do tego właśnie potrzebuję dziennikarza muzycznego, przewodnika po bezdrożach dźwięków :)
Awatar użytkownika
donkiszot
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Dołączenie: Wto Lut 09, 2010 5:02 pm
Miejscowość: Kraków

Postprzez tomuz w Pon Cze 14, 2010 9:50 pm

Rychu napisał(a):Co do moich preferencji, zaraz po Klimacie przełączam się na Ptaszyna

hehe, ja też tak robię, chociaż czasem odpuszczam słysząc jaką muzykę prezentuje Ptak. Nie wszystko mi się podoba. Natomiast M. Kydryńskiego jakoś nie słucham.

Pomyślalem sobie, ze jesli chodzi o polski jazz i społeczność jazzową, to wystarczy obracać się w kręgu krakowskich, czy katowickich studentów i wszystko się wie ;p wiadomości wędrują z ust do ust. :-)
tomuz
Ciężki Bywator
Ciężki Bywator

Postprzez Rychu w Pon Cze 14, 2010 9:54 pm

tomuz napisał(a):
Rychu napisał(a):Co do moich preferencji, zaraz po Klimacie przełączam się na Ptaszyna

hehe, ja też tak robię, chociaż czasem odpuszczam słysząc jaką muzykę prezentuje Ptak. Nie wszystko mi się podoba.

Czasem najciekawsze są "pamiętniczki" Ptaka:) w równym stopniu, co muzyka ciekawi mnie aspekt społeczny - to takie skrzywienie zawodowe
Awatar użytkownika
Rychu
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Postprzez kajtekp w Pon Cze 14, 2010 9:55 pm

oczywiscie ja tez po audycji właczam JPW w drodze do domu :-) Ostatnio gral Jarretta starego :-)
Fajnie, że studenci z poludniowej Polski sa bardziej jazzowi niż ci z... mojego instytutu... :-)
A co jest teraz in w Krakowie i Katowicach?
kajtekp
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Postprzez tomuz w Pon Cze 14, 2010 9:57 pm

kajtekp napisał(a):A co jest teraz in w Krakowie i Katowicach?

przepraszam, nie rozumiem pytania... ; D

Rychu napisał(a):Czasem najciekawsze są "pamiętniczki" Ptaka:)

no pewnie! można zawsze wzbogacić swój zasób słownictwa :)
tomuz
Ciężki Bywator
Ciężki Bywator

Postprzez kajtekp w Pon Cze 14, 2010 10:05 pm

O kim to wieść krąży z ust do ust? O Maćku Obarze - synu tej Ziemi, czy może o kimś zupełnie nowym, kogo powinienem natychmiast zmyspace'ować :-)
A na koniec Wayne z Beyond the sound barier - nie ma przypadków :-)!
Dziękuję za dziś, coraz nas tu więcej!
Pozdrawiam!
kp
kajtekp
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Postprzez kajtekp w Czw Cze 17, 2010 11:15 am

Zapraszam do foumowania okołopołudniowego!
Dziś wymyślamy sobie koncert marzeń!
Facebookowi fani Warsaw Summer Jazz Days wybrali Keitha Jarretta - a RadioJazz.fm fani?
Zapraszam przez najbliższe 3 godziny!
kp
kajtekp
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Postprzez Rychu w Czw Cze 17, 2010 11:25 am

Masz pomysły w środku dnia namawiać do takiego szaleństwa!

Wymarzony koncert, to - przynajmniej dla mnie - rzecz mocno abstrakcyjna. A już w konwencji festiwalu tym bardziej. Wtedy każdy pojedynczy występ musi się składać na ta wymarzoną całość. Pewno tych, których chciałoby się usłyszeć jst tylu, że trudno wybrać. Poza tym, coś jest wymarzone z reguły "na ten moment", zaś na inny już niekoniecznie. Tak rozpocznę.
Awatar użytkownika
Rychu
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Postprzez Rychu w Czw Cze 17, 2010 11:38 am

Hmmm, jeśli chodzi o konkretnych, żywych i żyjących muzyków to może na Garbarka miałbym ochotę.
Awatar użytkownika
Rychu
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Postprzez Rychu w Czw Cze 17, 2010 12:00 pm

Kajtek, mówisz 29 września we środę na Pradze, szkoda, że nie w Pradze (mniej więcej podobna odległość, tyle że dojazd wygodniejszy), ale dzięki, zapisuję do kalendarza

co do Mostly Other People Do the Killing, to trudno mi wypowiadać się o ich popularności w naszym kraju, tym nie mniej mnie sama nazwa, bo nie wiem jak z muzyka znana jest, ale faktycznie świrusy i ostatnia część tej nazwy wydaje się jak najbardziej adekwatna:)
Ostatnio edytowany przez Rychu, Czw Cze 17, 2010 12:02 pm, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Rychu
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Postprzez kajtekp w Czw Cze 17, 2010 12:01 pm

kajtekp
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Postprzez Rychu w Czw Cze 17, 2010 1:04 pm

pomysł z Polish Jazz reaktywacja kapitalny, chciałoby się więcej "autorskich" audycji, rozmów z muzykami i innych tego typu atrakcji w pasmach dziennych, wiem że nie od razu Radio się zorganizowało, tym bardziej cieszy
Awatar użytkownika
Rychu
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Postprzez tobin w Nie Cze 20, 2010 10:20 am

ostatnio byl koncert w C+ Jana Garbarka.
Fajne, ale ja wole jego córy muzykę, Anji Garbarek:) i wiem że jazzfanom może to się nie spodobać

a ja mam może mniejsze marzenia, albo z innego kryterium: koncert Diane Reeves na żywo
albo Bille Holiday no i Niny Simone, ale tych Pań już niestety nie uda się zobaczyć, przeżyć z nimi miłe chwile life

Kajetanie, to już stała twoja obecność w czwartkowe wsamopołudniowe godziny? będzie muzyka z płw. doskonale wiesz jakiego? ;)

serdeczne pozdrowienia!
tobin
tobin
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Dołączenie: Sob Lip 18, 2009 3:06 pm

Postprzez kajtekp w Nie Cze 20, 2010 10:52 am

Tak! W czwartki od 12 do 15tej ja, z czego od 14tej Polish Jazz Reaktywacja. Na 85% w najblizszy czwartek muzyczne opowieści Leszka Kułakowskiego, z najnowszą, wielbioną przez wielu Słuchaczy i Słuchaczki RJ.fm płytą Code Numbers. Bedzie i półwysep I. i jego kolonie...
Pozdro!
kp

p.s.
jak zawsze czekam na wszelkie zamówienia i sugestie.
kajtekp
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Postprzez tobin w Nie Cze 20, 2010 10:58 am

SUPER
jak wszystko pozwoli to nastawie sie wtedy na twoje pasmo

aaa za czas jakis bardzo mozliwe ze odwiedze plw., znow. tym razem tez poludniowoeuropejski, ale nie ten przez nas ulubiony. bede mial co porownywac.
tobin
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Dołączenie: Sob Lip 18, 2009 3:06 pm

Postprzez kajtekp w Pon Cze 21, 2010 8:34 pm

Jak zawsze, zapraszam do kawiarenki (czyli tu) od 22:00.
Dziś w programie połowa łatwo i przyjemnie z USA a połowa niebanalnie i intrygującą z Europy...
Zapraszam!
kajtek
kajtekp
Lekki Bywator
Lekki Bywator

PoprzedniaNastępna

Powróć do Forum RadioJAZZ.FM

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Witek oraz 2 gości