Jak słuchać radia — czyli instrukcja obsługi

Jak słuchać radia — czyli instrukcja obsługi

Postprzez donkiszot w Pon Cze 07, 2010 4:38 pm

Ponieważ na stronie nadal instrukcji nie ma, a ja mam nieco czasu, postanowiłem spróbować napisać wstępną instrukcję obsługi. Na początek wyjaśnienie kilku pojęć (bez encyklopedycznych definicji, aby zbytnio nie utrudniać).

Słowniczek:

Odtwarzacz
— przyjmijmy, że za odtwarzacz w domyśle będziemy uznawać program w komputerze, który służy do słuchania muzyki.

Winamp — jeden z najpopularniejszych odtwarzaczy muzycznych. Program pozwala odtwarzacz muzykę zarówno z płyt CD-audio, jak i z plików muzycznych (np. mp3, aac), a także bezpośrednio z internetowego adresu URL.

*.mp3 — jeden z najpopularniejszych formatów (rozszerzenie) plików muzycznych.
*.aac — podobnie jak *.mp3 jest to format (rozszerzenie) plików muzycznych.
*.m3u — jest to format (rozszerzenie) plików listy odtwarzania programu Winamp

Lista odtwarzania (playlista) — w programie Winamp można samodzielnie sporządzić listę odtwarzanych utworów . Można dysponować wieloma wcześniej przygotowanymi listami odtwarzania zapisując je po ich sporządzeniu. Tak zapisany plik ma rozszerzenie (*.m3u, czyli np. moje_dzwieki.m3u, radiojazzFM.m3u itp.)

URL — jest to adres internetowy, pod którym znajdują się konkretne dane. Np. każda strona internetowa na swój adres, ale każda część tej strony również ma swój (bardziej uszczegółowiony) adres. URL naszego radio to: http://www.radiojazz.fm, ale URL działu koncerty to: http://www.radiojazz.fm/news.html, a w nim URL przykładowego zdjęcia to: http://www.radiojazz.fm/news/collection_news/02/image/tubis.jpg.
To co nas interesuje, to fakt, że różne odtwarzacze umożliwiają słuchanie muzyki również bezpośrednio z adresu URL.

Strumień (danych) — dane nadawane w trybie ciągłym.

Bezpośredni link do strumienia — jest to adres URL pod którym znajdują się ciągle nadawane dane. W naszym przypadku chodzi o adres, z którego nadaje nasze radio.

kbps — (kilobit per second – kilobit na sekundę) jednostka natężenia strumienia danych. Czyli ile danych otrzymujemy podczas jednej sekundy pobierania z danego strumienia. Nasze radio nadaje w dwóch wariantach 128kbps oraz 64kbps. Oczywiście nadaje to samo, więc mniej danych wiąże się z niższą jakością dźwięku. Z drugiej strony, mniejsza ilość danych jest zbawienna dla osób dysponujących słabszym łączem internetowym.

Wróćmy do naszego radia. W jaki sposób możemy słuchać.

Sposób pierwszy jest intuicyjny i nie wymaga od nas w zasadzie żadnej wiedzy. Wchodzimy na stronę www.radiojazz.fm klikamy na jedno z dwóch pokręteł radiowych z napisem włącz (w zależności od chęci/jakości naszego łącza128kbps lub 64kbps) i możemy cieszyć się muzyką.

Sposób drugi, to słuchanie radia za pośrednictwem naszego odtwarzacza.
W tym celu najprościej będzie pobrać udostępnione na stronie www.radiojazz.fm pliki (albo w okienku z radyjkiem „pobierz link do strumienia”, albo w części „jak słuchać radia”; plik radia polishjazz.fm obecnie można pobrać bezpośrednio ze strony głównej). Pliki te są w formacie *.m3u, czyli w formacie listy odtwarzania (playlisty). Jeśli na naszym komputerze zainstalowany jest program obsługujący ten format (np. Winamp) to wystarczy otworzyć pobrany plik i muzyka gra.
Oczywiście, możemy sobie stworzyć swoją listę (np. radiojazz.fm oraz polishjazz.fm na jednej playliście lub dodając do listy inne pliki muzyczne). Takie rozwiązanie znacznie ułatwia zarządzanie muzyką. Przydaje się gdy w radiu grany jest utwór dla nas nie do wytrzymania... W każdym razie warto wiedzieć i o tej możliwości :)
(Dodajemy kolejne pliki — *.m3u pobrane ze strony radia lub inne, dowolne pliki muzyczne — przez [+File], a na końcu zapisujemy playlistę [Load List] —> [Save List])

Muzykę nadawaną z Internetu można dodać do naszej playlisty również inną metodą (przyda się choćby w sytuacji, gdy nasz program nie obsługuje formatu *.m3u — choć nie wiem czy takie programy istnieją). Tym razem dodamy do listy odtwarzania bezpośredni adres URL do strumienia danych. Tylko skąd go wziąć?
W naszym przypadku jest to ten sam adres co adres pliku do pobrania, tylko bez ostatnich 4 znaków, tj. bez .m3u (bez kropki i bez m3u)
Odpowiednio (radiojazz.fm 128kbps, radiojazz.fm 64 kbps, polishjazz.fm):
http://radiojazzfm.yellow-lab.pl:8000/radiojazzfm-hi.mp3
http://radiojazzfm.yellow-lab.pl:8000/radiojazzfm-low.mp3
http://radiojazzfm.yellow-lab.pl:8000/polishjazz.aac

Te adresy należy wprowadzić w naszym odtwarzaczu w okienku służącym do dodania utworu z URL.
W Winampie będzie to: [+File] —> [+URL] z okienka listy odtwarzania. W każdym razie szukamy pola w stylu: „otwórz adres URL”

Nie radzę tych adresów otwierać w przeglądarkach internetowych, bo efekt najprawdopodobniej nie będzie pożądanym :)

Teraz wypadałoby opisać sposoby wyjścia z radiem z komputera, ale tu moja praktyka się kończy. Pokrótce napiszę że...
Można podpiąć pod komputer swój zestaw audio — niestety komputer nadal musi być włączony.
Można skorzystać z radio-budzika — coraz więcej modeli umożliwia odtwarzanie muzyki z internetowych adresów. Pamiętać należy, że przyda się internet przez WiFi w domu. Obawiam się również, że głośników tam zbyt pięknych nie ma.
Rozwiązaniem bezkompromisowym jest WiFi+urządzenie odtwarzające, które możemy podpiąć pod domowy zestaw audio. Nie mam jednak doświadczenia w tym temacie, aczkolwiek widziałem buszując w sieci, że nie jest to dziś niemożliwe, a i nawet cena tego rozwiązanie niebios nie tyka.

Jeśli ktoś ma pytania — proszę pisać. Jeśli ktoś ma sugestie — proszę pisać. Jeśli ktoś widzi, że napisałem jakąś bzdurę/nieścisłość — proszę pisać. :D

Mam nadzieję, że komuś się przyda.
Awatar użytkownika
donkiszot
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Dołączenie: Wto Lut 09, 2010 5:02 pm
Miejscowość: Kraków

Re: Jak słuchać radia — czyli instrukcja obsługi

Postprzez Rychu w Wto Cze 08, 2010 12:05 pm

donkiszot napisał(a):Mam nadzieję, że komuś się przyda.

Przydało się z odpalaniem Polish Jazz w winampie
Awatar użytkownika
Rychu
Lekki Bywator
Lekki Bywator

Dołączenie: Śro Gru 23, 2009 11:45 pm
Miejscowość: Kobiór

Powróć do Forum RadioJAZZ.FM

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Witek oraz 2 gości